Ako zatočiť s plochými nohami


Ploché nohy nie sú zaležitosťou hanby ani krásy. Ide najmä o zdravie. Už len od zlého nastavenia klenby sa odvíja zlé postavenie. To vedie ku krivým nohám, no najmä k problémom s chrbticou. Naši predkovia v minulosti si museli namáhať nohy stále. No v modernej dobe áut, práce za počítačom a rovných chodníkov už sa väzivové svaly nad klenbou vplyvom nedostatočného pohybu oslabujú. A áno, tieto svaly sú držiakom klenbovej kosti, ktorá sa tým pádom deformuje.

dětské nohy

Vložky?
Áno, sú jednoznačne dobrým spôsobom. Najlepšou možnosťou sú špeciálne vytvorenéna vašu deformáciu nohy pri ktorej sa využívajú moderné 3D technológie. Tento spôsob je dostupný kdekoľvek na Slovensku. Ale vložkami to (ako si veľa ľudí myslí) nekončí! 15-minútové cvičenia denne sú povinnosťou pre každého s plochými nohami. No a aké cvičenia by sme to mali vykonávať? Tu sú len niektoré z nich:

·         Behanie naboso(po piesku či tráve)
·         Stavanie na špičky
·         Chodenie po tráve či kameňoch (s bosými nohami)
·         Krčenie chodidiel
·         Vkladanie metly pod chodidlo
·         Gúľanie lopty medzi nohami
·         Zdvíhanie ceruziek zo zeme(skrčením nohy)

Každá z týchto metód je dobrá, najlepšie je striedavo ich cvičiť. Ďalšou prevenciou je napr. pokladanie chodidiel pri kráčaní. Špičky by nemali byť vychýlené od seba vo viac ako 90 stupňovom uhle. Treba si kupovať i dobrú obuv s vystuženou pätou, širokú v špičke(aby nebránila pohybom prstov), vyhnúť sa žabkám. No a samozrejme, vyhnúť sa nadváhe, ktorá je tiež jedným z činiteľov.
Sú tenké podrážky riešením?

V súčasnosti je jedným z populárnych riešení topánka z extratenkou podrážkou. Firmy ako VIVOBAREFOOT sa odvolávajú na prírodu a bežný prírodný spôsob chodenia. Ale je to naozaj riešením? Ako som na začiatku spomínal, Ploché nohy sú dôsledkom viacerých faktorov a jedným z predných je málo pohybu v rôznorodých terénoch. Väčšina z nás už chodí do práce po chodníku či po ceste a trávy sa ani nedotknú. A áno, to, že budete mať tenkú podrážku nezmení nič na tom, že chodíte po rovnom a neprirodzenom povrchu. Rozdiel je teda iba v cene, topánky s tenkou podrážkou sú predražené.

stopy

Ale…
Tieto topánky sú naozaj vhodnou alternatívou v prípade, že bežne chodíte po nerovných (prírodných) povrchoch. V tom prípade je chodenie v takých topánkach rovnakým cvičením, ako chodenie po tráve, okruhliakoch… A navyše sa pri tom dostanete aj na miesto na ktoré ste chceli ísť.